Drożdżakowe zapalenie skóry rąk u osób pracujących w warunkach sprzyjających rozwojowi drożdżaków chorobotwórczych
Infekcje drożdżakowe o etiologii zawodowej dotyczą skóry lub paznokci rąk. Drożdżakowe zapalenie skóry występuje pod postacią ogniska rumieniowego lub rumieniowo-wysiękowego z maceracją i pęknięciami skóry w głębi fałdu oraz obecnością grudek, pęcherzyków i krost na obwodzie zmian. Najczęstszym umiejscowieniem infekcji drożdżakowej jest III przestrzeń międzypalcowa, a także okolice skóry pod biżuterią.
Drożdżyca paznokci rozpoczyna się zwykle zapaleniem wału paznokciowego, to jest zaczerwieniem, obrzękiem i bolesnością skóry wokół paznokcia, niekiedy z sączeniem treścią zapalną. Po pewnym czasie dochodzi do zmiany zabarwienia płytki paznokciowej, jej pogrubienia, pobruzdowania powierzchni, rozwarstwienia, a czasami nawet oddzielenia od podłoża
Zawody sprzyjające rozwojowi infekcji drożdżakowych |
Pracownicy gastronomii Kucharze, pomocnicy kuchenni Gospodynie domowe Piekarze, cukiernicy Pracownicy przemysłu przetwórstwa owocowego Zatrudnieni przy przetwórstwie i produkcji żywnościPracownicy roszarni lnu Praczki Personel sprzątający Pracujący w kontakcie z cieczami chłodząco-smarującymi Pracownicy służby zdrowia: laboratoriów mikologicznych, lekarze, pielęgniarki, salowe |